Nieuws

Laatste nieuws

Superslimme thermostaat in twee studentenflats

08-04-2019

Studentenwoningen met een thermostaat die zo slim is dat de verwarming van je kamer zich naadloos schikt naar je leefprogramma. Je bespaart er 20% aan gas mee. Studentenhuisvesters DUWO en Idealis beginnen ermee in twee studentenflats.

Idealis begint deze maand met een pilot in de sterflat Hoevestein in Wageningen. DUWO deed al eerder een proef in de studentenflat aan de Roland Holstlaan in Delft. Die was dusdanig succesvol dat binnenkort alle 375 woningen van het apparaatje worden voorzien. Idealis begint met 14 kamers.
Hoe het werkt? Het apparaatje, de zogenaamde ‘en:key’, bestaat uit een slimme radiatorkraan en een ruimtesensor. De kraan wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn en die een gebruiksprofiel opbouwt en actueel bijhoudt. De sensor bedient zo tot vier radiatoren en zorgt er bij bijvoorbeeld afwezigheid of open ramen voor dat de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat. 

Eenvoudige montage

De slimme temperatuurregeling is vooral heel geschikt voor oudere complexen, die meestal matig tot slecht zijn geïsoleerd en waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid voor individuele bemetering bieden. De thermostaat helpt de bewoners flink gas te besparen. Volgens de fabrikant minimaal 20%, een besparing die ook werd gemeten in de pilot van DUWO. Bewoners waren eveneens positief over het gebruik ervan. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur.
Voor installatie van het apparaatje hoeft geen elektrische voeding te worden aangelegd. Geen hak- of breekwerk dus, maar snelle en eenvoudige montage. 

Laatste nieuws