Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwkomer Idealis brengt ruim 5.000 kamers naar ROOM

14-01-2019

Idealis huisvest ruim 5.600 studenten en PhD’ers die studeren of promoveren aan een onderwijsinstelling in Wageningen of Ede. Bij alles wat we doen staat onze missie centraal: prettig en betaalbaar wonen.

Een nieuwe loot aan de tak van aanbodsite ROOM is de Wageningse studentenhuisvester Idealis. Net als de andere aanbieder DUWO, heeft Idealis al vele tientallen jaren ervaring met de huisvesting van studenten. De geschiedenis gaat terug tot 1957. Vandaag de dag is de organisatie een maatschappelijk betrokken studentenhuisvester met 5.600 woningen, die het belang van de student en de betaalbaarheid van het wonen hoog in het vaandel heeft staan. Komende jaren komen daar minstens 1.000 nieuwe kamers bij. En ja, die komen ook op ROOM. “Want ROOM is the place to be”, zegt Sylvie Deenen, directeur-bestuurder van Idealis. In het interview hieronder vertelt ze over onder meer de motieven om aansluiting te zoeken bij ROOM. 

Wat is Idealis?

“Idealis huisvest ruim 5.600 studenten en PhD’ers die studeren of promoveren aan een onderwijsinstelling in Wageningen of Ede. Bij alles wat we doen staat onze missie centraal: prettig en betaalbaar wonen. En dit doen we al sinds 1957. Maar de wereld om ons heen verandert continu. We houden rekening met een aantal thema’s die in het werkveld steeds belangrijker worden, zoals internationalisering in het hoger onderwijs, de sterke groei van Wageningen University & Research (WUR) en duurzaamheid. Hieraan zal Idealis als maatschappelijk betrokken studentenhuisvester ook een verantwoorde bijdrage leveren. 

In de planperiode 2019 – 2022 wil Idealis minstens 1.000 nieuwe kamers realiseren. Kamers die we dan vol trots op ROOM zullen publiceren”.

Welke uitdagingen zie je voor studenten?  

“De keuzes die op studenten af komen, zijn lastig: wat ga ik studeren en waar? Blijf ik thuis wonen of ga ik op kamers? En wat betekent dit voor mijn studieschuld? En hoe combineer ik de hoge studiedruk met mijn sociale leven en bijbaantje? Wij zijn als organisatie blij dat we een bijdrage kunnen leveren via een fijne plek om te wonen. Een rustpunt in het drukke leven van een student, maar ook een plek om gezellig samen te zijn met medestudenten”.  

Welke uitdagingen zie je voor huisvesters en onderwijsinstellingen? 

“De grootste uitdagingen voor studentenhuisvesters zijn voor voldoende betaalbare huisvesting en de verduurzaming van het vastgoed te zorgen. Voor Idealis is dit niet anders. Voor veel onderwijsinstellingen ligt voor nu de uitdaging vooral in de gevolgen van de groei en de internationalisering. Dit heeft namelijk ook grote consequenties voor de omgeving”.

Wat is de toegevoegde waarde van ROOM voor de student? 

“ROOM heeft veel voordelen voor de student. Zo hoef je als student niet per stad uit te zoeken waar je moet zijn voor een betrouwbare huisvester. En vind je makkelijk een kamer die betaalbaar is, waarbij het onderhoud goed is geregeld en waarbij de verhuurder zich houdt aan wettelijke afspraken, bijvoorbeeld als het gaat over veiligheid.

Een ander voordeel is dat de student maar één keer inschrijfkosten hoeft te betalen en zich al in kan schrijven vanaf zestien jaar. Vanaf dat moment wordt de wachttijd opgebouwd en kan acht jaar lang op het aanbod van ROOM gereageerd worden”.  

Wat is de toegevoegde waarde van ROOM voor de studentenhuisvester/woningcorporatie? 

“Het belang van de student is ons belang. Met ROOM delen we onderling onze kennis en kunde en hoeven we minder te investeren. En dat is natuurlijk altijd ons streven; zo houden wij de huren zo laag mogelijk. Daarnaast kunnen we efficienter werken”.

Wat gaf voor Idealis de doorslag om deel te nemen aan ROOM? 

“De meerwaarde voor de student stond bij ons voorop. Daarnaast zijn wij een vrije kleine organisatie en is het veel efficienter om voor dit soort processen samen te werken met collegahuisvesters. Tussen de landelijke studentenhuisvesters is al jaren overleg over samenwerking en ROOM is een prachtig voorbeeld hiervan. Op één plek al het aanbod van sociale huisvesters. Je kunt blijven praten, maar op enig moment moet je het dan ook gewoon gaan doen; no guts, no glory….”.

Wat wil je meegeven aan partijen die erover nadenken om deel te nemen als aanbieder aan ROOM (voordelen en learnings)? 

“Stel het belang van de student voorop en wees niet bang om concessies te doen als het gaat over je eigen belangen en strategieën. Samenwerken is ook inleveren, maar als je de student als uitgangspunt blijft houden dan is er meer mogelijk dan je denkt!”.

Wat is jouw wens voor de toekomst van ROOM? 

“Ik hoop dat ROOM echt een landelijk platform wordt voor alle sociale studentenhuisvesters. ROOM is the place to be”.

Laatste nieuws